Helsinki bezienswaardigheden

De Finse hoofdstad Helsinki is geen verzameling aan middeleeuwse pleintjes, historische gebouwen uit de middeleeuwen of nauwe straatjes die teruggaan naar de tijd dat men nog dacht dat de aarde plat was. Helsinki is een relatief jonge stad, waarbij de bezienswaardigheden vrijwel allemaal uit de afgelopen tweehonderd jaar stammen. Op deze pagina bieden we een beknopt overzicht van de plekken en gebouwen die volgens ons de moeite waard zijn in Helsinki.

Helsinki bezienswaardigheden

Helsinki is een vrij jonge maar levendige stad waar meer dan voldoende te zien en te doen is. In de warmere en zonnige zomermaanden worden er in Helsinki ook veel evenementen, feesten en festivals georganiseerd.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Helsinki op een rijtje gezet:
Helsinki bezienswaardigheden top 10

 

Lutherse Domkerk

Dit voor sommige mooiste gebedshuis van Helsinki werd omstreeks 1852 gebouwd en staat sindsdien bekend als het symbool van de stad. Eerdere namen van de kerk waren ‘Sint-Nicolaaskerk en Grote Kerk). Pas in 1959 is het verheven tot domkerk. Zowel de kathedraal als het plein hebben een statige en dominante uitstraling. De vele toegangstrappen zijn op mooie dagen veelal gevuld met mensen die er graag genieten van het mooie uitzicht. Ook vertoeven er graag studenten uit de nabij gelegen universiteit.
www.helsinginseurakunnat.fi/seurakunnat/tuomiokirkkoseurakunta.html

Marktplein (Kauppatori)

In de historische binnenstad van Helsinki vormt het Marktplein een belangrijke functie. Niet alleen kun je er heerlijk eten en drinken, er zijn een aantal prachtige gebouwen te bespeuren die een belangrijke functie vervullen voor het land en zijn inwoners. Zo vind je er het Hooggerechtshof, het Presidentieel Paleis en de Zweedse Ambassade. Een andere bijzonderheid van dit plein is zijn centrale ligging aan het water. Een aantal Ferry’s brengen je in korte tijd naar het eiland Suomenlinna met zijn prachtige Fort.

Senaatsplein (Senaatintori)

Samen met het Marktplein vormt het Senaatsplein een belangrijke functie voor zowel de stad als Finland zelf. Midden in het centrum van Helsinki gelegen, bevinden zich op dit plein belangrijke bezienswaardigheden zoals de Domkerk, een prachtig beeld van Tsaar Alexander II, de nationale bibliotheek en het regeringspaleis. En niet te vergeten. Op een hoek van het Senaatsplein bevindt zich het oudste stenen huisje van het centrum. Dit blauw gekleurde gebouw werd omstreeks 1757 gebouwd voor de handelsman Johan Sederholm. Nu vandaag is het een stadsmuseum waar vooral kinderen op een leuke en uitdagende manier kennis kunnen maken met het leven in Helsinki omstreeks de 18de eeuw.

Oespenski Kathedraal

Op het schiereiland Katajanokka is de indrukwekkende Oespenski Kathedraal te bezoeken. Deze Russische-orthodoxe kathedraal werd rond 1865 gebouwd met behulp van giften. Dat kosten noch moeite bespaard zijn gebleven tijdens de bouw en inrichting moge duidelijk zijn. De wijk Katajanokka staat verder vol met prachtige architectuur in Jugendstil en Art Nouveau stijl. Dit levert soms prachtige plaatjes op.
www.ortodoksi.net/tietopankki/suomen_ortodoksinen_kirkko/uspenskin_katedraali.htm

Nationaal Museum

Dit boeiende museum geeft een goede indruk over de geschiedenis van Finland vanaf het stenen tijdperk tot heden. Verschillende tentoonstellingen belichten belangrijke periodes uit de geschiedenis zoals samenleving tijdens de Middeleeuwen, Finland als onderdeel van het Russische Rijk en de Finse cultuur. In de schatkamers vind je allerlei oude munten, sieraden en wapens. En de archeologische expositie behoort tot de grootste van Finland.
www.nba.fi/en/nationalmuseum

Temppeliaukio Kerk

Het is misschien niet de mooiste, maar zeker wel de meest bijzondere kerk van Helsinki. De Temppeliaukio kerk is gebouwd op en deels in de Tempelberg van Helsinki. Het ontwerp is afkomstig van de broers Timo en Tuomo Suoumalainen. Aan de buitenkant is eigenlijk niet te zien dat het een kerk betreft. Het daglicht komt binnen via dakvensters en de wanden bestaan uit rauw steen materiaal aangezien het grotendeels is uitgehakt. Andere materialen die zijn gebruikt zijn graniet, beton, berkenhout. Door de bijzondere akoestiek worden er regelmatig concerten gehouden.
www.helsinginkirkot.fi/fi/kirkot/temppeliaukion-kirkko

Suomenlinna Vesting

Voor de haven van Helsinki ligt op het eiland Suomenlinna het gelijknamige fort. Om het land tegen invallen te beschermen werd dit fort omstreeks 1748 gebouwd. Halverwege de 19de eeuw raakte het fort zwaar beschadigd door bombardementen tijdens de Krimoorlog. Gelukkig zijn de restauraties succesvol verlopen en kunnen we vandaag de dag nog steeds genieten van dit stukje geschiedenis. De rust is wedergekeerd en tegenwoordig kun je er genieten van onder andere een heerlijke maaltijd, een bezoek aan het Suomenlinna Museum of het maken van een wandeling.
www.suomenlinna.fi/en

Kiasma (museum moderne kunst)

Na het uitschrijven van architectuurwedstrijd werd dit bijzondere bouwwerk vervaardigd in het jaar 1996. De Amerikaanse ontwerper Steven Holl heeft getracht iets bijzonders te ontwikkelen waarin kunst de ruimte vind om op een afhankelijke manier centraal te staan. En dit is gelukt. Bijzondere werken van kunstenaar zoals Vito Acconci, Mika Taanila en Eija-Lilsa Ahtila hebben in het Kiasma Museum voor moderne kunst hun perfecte tentoonstellingsruimte gevonden.
www.kiasma.fi

Alexanderstraat (Aleksanterinkatu)

Winkelen kun je in Helsinki goed maar helaas niet voordeliger. De stad heeft een goede reputatie als het om winkelen gaat, maar helaas is de levensstandaard in Finland iets hoger dan bij ons. Echte koopjes moet je er dan ook niet verwachten. Wel veel inspiratie. Met name de Alexanderstraat en het aangrenzende Esplanade staan goed aangeschreven. Uitrusten doe je vervolgens in het Esplanade Park.

Korkeasaari Zoo Helsinki

Op het gelijknamige eiland Korkeasaari is dé dierentuin van Finland te vinden. Allerlei werelddelen zijn hier in een notendop te bewandelen. Een aantal bedreigde diersoorten wordt hier met de grootste zorg verzorgd en grootgebracht. Regelmatig worden er ook gewonde dieren opgevangen vanuit de hele wereld. In het park zijn verschillende horeca gelegenheden, winkeltjes en rustplekken zodat het je aan niets hoeft te ontbreken.
www.korkeasaari.fi/en/services/visitorinformation

Linnanmäki Amusement Park

Zowel groot als klein kan zich prima vermaken in dit amusementen park van Helsinki. Onder de attracties bevinden zich achtbanen, wild waterbanen, space shuttels, een treintje, carrousel, het schommelschip en een aquarium. Bezoekers kunnen er gratis naar binnen. Je koopt een ticket voor een bepaalde attractie of een voordeel armbandje (Iltahupiranneke) met bepaalde tegoeden. Check de website voor meer informatie.
www.linnanmaki.fi/en/

Sibelius Monument

De Finse componist Jean Sibelius heeft zijn eigen zeer bijzondere monument in de stad Helsinki. Een kunstenares heeft getracht en soort muziekgolf te creeren met zo’n zeshonderd roestvrijstalen buizen. Deze vorm van abstracte kunst van de hand van Eila Hiltunen wordt gezien als Finland’s eerste abstracte openbaar monument. Om de rvs pijpen aan elkaar te lassen werd zelfs een expert benaderd. Het schijnt zeer moeilijk materiaal te zijn om te lassen zonder dat de vorm veranderd. Het is gelukt om een monument te maken wat er tientallen jaren later nog altijd in opperste staat uitziet. Over de smaak valt volgens veel Finnen te twisten.

Sederholm Huis (museum voor kinderen)

Dit oudste stenen huis van het centrum in de stad Helsinki behoorde eens toe aan de succesvolle handelskoopman Johan Sederholm. Het wat blauw ogende pand staat op de hoek van het Senaatsplein (Senaatintori) en de Alexanderstraat (Aleksanterinkatu). Het heeft tijdens de bouw symbool gestaan voor de welvaart in de 18de eeuw. Sinds het jaar 1949 is het pand eigendom van de stad Helsinki. Pas in 1995 werd het gebruikt als museum. In dit stads museum kunnen volwassen en kinderen op een zeer leuke manier het verleden verkennen.
www.hel.fi/hki/Museo/en/Museums+-+Exhibitions/Sederholm+House

Sterrenwacht

Het oude Helsinki Observatorium wat in het jaar 1834 werd gebouwd is onderdeel van het Helsinki University Museum. Destijds behoorde het tot de best observatoria uit zijn tijd. Na een grondige renovatie is het tegenwoordig voor iedereen toegankelijk en zeker voor diegene die interesse heeft in wetenschap, het heelal en astronomie. Behalve een bezoekerscentrum heeft het observatorium ook een café.
www.observatorio.fi/english/index.html

Toeristenvervoer

In Helsinki kun je gebruik maken van zogenaamde hop on, hop off bussen. Dit zijn toeristische bussen die volgens vaste routes rijden, waarbij je onbeperkt kunt op- en uitstappen. De stops van deze bussen zijn op toeristische plekken in Helsinki. Helsinki telt twee aanbieders van deze toeristische bussen. Zoals overal is deze vorm van rondreizen in de stad relatief duur. Bijkomend nadeel is dat de bussen in één richting rijden, waardoor je vastzit aan een bepaald schema.

Vanaf het Marktplein rijdt er een nostalgische tram. Deze vertrekt overdag ongeveer iedere 25 tot 30 minuten voor een rondrit door de stad van ongeveer twintig minuten.

Meer info over Helsinki

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Helsinki:
Helsinki informatie
Helsinki tips
Helsinki weer & klimaat

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy