Het weer in Helsinki

Helsinki is de meest noordelijke hoofdstad van het Europese vasteland. Helsinki ligt ongeveer zevenhonderd kilometer ten zuiden van de poolcirkel. Het ligt wat betreft breedtegraad op een vergelijke plek als bijvoorbeeld het zuiden van Alaska, centraal Canada en het zuiden van Groenland. De Oostzee oefent te weinig invloed uit op het klimaat om nog van een zeeklimaat te mogen spreken. Het klimaat van Helsinki is daarom een landklimaat met op een zeeklimaat lijkende karakteristieken. De winters zijn vrij lang, koel en donker terwijl de zomermaanden verrassend aangenaam zijn.

Helsinki bezienswaardigheden

Helsinki is een vrij jonge maar levendige stad waar meer dan voldoende te zien en te doen is. In de warmere en zonnige zomermaanden worden er in Helsinki ook veel evenementen, feesten en festivals georganiseerd.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Helsinki op een rijtje gezet:
Helsinki bezienswaardigheden top 10

 

Zomer in Helsinki

De zomerperiode duurt in Helsinki drie maanden: juni, juli en augustus. Tijdens deze maanden is er sprake van overwegend aangenaam en vrij warm weer. Het kwik stijgt overdag naar gemiddeld 20-21 graden Celsius, wat slechts een graad of twee koeler is dan de zomermaanden in Nederland. Over het algemeen heeft Helsinki minder last van wind, waardoor de gevoelstemperatuur zelfs vrijwel overeenkomt met die van Nederland. Wat typerend is voor zomers weer in Helsinki is dat periodes met aangenaam zonnig weer over het algemeen veel standvastiger zijn en langer aanhouden. De kans dat zware zomerse depressies tot in Finland doordringen vanaf de Atlantische Oceaan is vrij klein. Daarom is de zomerse regen in Helsinki over het algemeen minder heftig dan in het westen van Europa.

Net als bij ons kunnen temperaturen boven de 25 graden voorkomen in Helsinki. De warmste dagen kan het kwik zelfs de tropische grens van 30 graden aantikken. Het kan dan ook s avonds vrij lang zwoel blijven. Wat apart is aan de Finse zomers is dat de nachten in juni en juli erg kort zijn. Zo is de officile zonsondergang rond 21 juni tegen 11 uur s avonds en komt de zon al voor 4 uur s morgens weer op. Echt pikdonker wordt het amper.

Winter in Helsinki

De winterperiode is voor koukleumen geen genot in Helsinki. De winters duren vrij lang, zijn koel en de zon laat zich niet zoveel zien. De winter zet meestal al in de loop van november in. De eerste sneeuwbuien laten zich zien in Helsinki en de temperatuur duikt s nachts al geregeld onder het vriespunt. Ook vorst overdag behoort, zeker in de tweede helft van november, tot de mogelijkheden. Vanaf december tot in de loop van maart is de neerslag die valt bijna altijd sneeuw. Het kwik komt nog maar amper boven het vriespunt uit. s Nachts kan het flink vriezen. Strenge vorst komt regelmatig voor. Tijdens de koudste nachten kan het zelfs min twintig tot min dertig graden Celsius worden. Gemiddeld is het min tien graden Celsius tijdens de nachten in januari en februari. De sneeuw die valt in de winter smelt niet zo gemakkelijk als in Nederland. Niet alleen omdat de temperatuur laag is, ook omdat de zon niet krachtig genoeg is en de dagen erg kort zijn. In de winter duren de kortste dagen slechts iets van vijf tot zes uur. Sommige straten in Helsinki blijven de hele dag in de schaduw liggen omdat de zon amper boven de horizon uitkomt.

In de wintermaanden bevriest de Oostzee. Dat ligt niet alleen aan de lage temperaturen maar ook aan het lagere zoutgehalte van het zeewater. Daardoor bevriest het sneller. In de winter moeten ijsbrekers de Finse Golf en de havens van Helsinki bevaarbaar houden.

Voorjaar en najaar

Zowel het voor- als najaar duren vrij kort in Helsinki. Het voorjaar laat vaak op zich wachten tot begin april, waarna twee maanden later de zomer al aanbreekt. Het voorjaar biedt vrij onvoorspelbaar weer. Bij een sterk hogedrukgebied kan het in mei al dik twintig graden worden, terwijl temperaturen net boven het vriespunt in april ook nog tot de mogelijkheden behoort. Het najaar vangt eind augustus of begin september aan. Het aantal warme dagen neemt dan in rap tempo af. In september is de kans op dagtemperaturen boven de twintig graden al aanzienlijk lager dan in augustus. Zomerse dagen (>25 graden) zijn gewoon zeldzaam in september. Het najaar in Helsinki is vrij somber en nat.

Klimaattabel Helsinki

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -4 -10 1 20 52 mm 2
februari -4 -10 2 16 36 mm 1
maart 1 -6 4 16 38 mm 1
april 7 -1 6 13 32 mm 2
mei 15 5 8 11 37 mm 5
juni 20 10 9 11 57 mm 9
juli 21 12 8 14 64 mm 15
augustus 20 11 7 16 80 mm 17
september 14 7 4 18 61 mm 14
oktober 9 3 3 18 76 mm 10
november 3 -2 1 21 69 mm 7
december -1 -7 1 21 58 mm 3
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandse klimaatsite

Beste reistijd

Tenzij je van winters weer houdt zouden we de wintermaanden Helsinki links laten liggen. Kou, sneeuw en donkere dagen is wat je in Helsinki zult ervaren. Anders is het als je een wintervakantie in Lapland wilt combineren met een stedenbezoek aan Helsinki. In dat geval zul je de temperaturen in Helsinki nog vrij aangenaam vinden in verhouding tot het nog veel koudere Lapland.

D periode om Helsinki te bezoeken is vanaf de tweede helft van mei tot en met eind augustus. De stad leeft dan vooral buiten, er is veel te beleven op het gebied van festivals en evenementen en het weer is over het algemeen aangenaam. Wie het jaarlijkse haringfestival mee wil maken die zal de eerste week van oktober naar Helsinki moeten reizen. Houd tijdens dat festival wel rekening met hogere hotelkamerprijzen.

Meer info over Helsinki

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Helsinki:
Helsinki informatie
Helsinki tips
Helsinki weer & klimaat

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy